Zweten onder de douche, verhuizen en tripjes naar de IKEA

Jeetje, wat is het hier warm! Volgens het weerbericht is het hier nu rond de 32 graden, maar het voelt veel warmer – misschien omdat de luchtvochtigheid hier steeds rond de 60/70% is. Vandaag is het voor het eerst zonnig, zonder regen. Ik zweet zelfs onder de douche – gelukkig hebben we wel airco op onze slaapkamers.

Ik kom net terug van een welkom lunch in mijn permanente hostel (ze noemen de gebouwen waar je verblijft hier hostels) – Morningside College (op dit moment verblijf ik tijdelijk in een ander hostel voor de orientation week).

Ik moet zeggen dat ik net de afgelopen dag(en) begon te voelen dat ik toch wel echt weg ben, niet op vakantie, en dat alles toch wel heel erg anders is – soms in een goede zin en soms in een minder goede zin. Het eten is bijvoorbeeld echt nog even zoeken. Met het Chinese eten heb ik (nog) geen problemen (hoewel ik verwacht dat ik na deze 5 maanden zoveel rijst gegeten heb dat ik als ik thuis ben een jaar geen rijst meer kan zien). Het is het vlees dat voor mij een probleem vormt. Hoewel ik geen vegetariër ben, eet ik heel weinig vlees en vis – ik eet eigenlijk alleen vlees en vis als ik bij anderen ben en soms als ik uiteten ga. Hier zijn alle gerechten met vlees: de gerechten bestaan uit “kip met…”, “varken met…”, “rund met…”, “vis met…”. Daarnaast heb je geen, maar dan ook werkelijk geen idee waar het vlees dat je eet vandaan komt, wat het vlees ook niet aantrekkelijker maakt. Het helpt ook niet dat het kantinepersoneel vaak geen Engels spreekt, maar zo lang ik foto’s maak van de Chinese naam van de gerechten gaat het goed. Het is dus nog even zoeken. Ook is het hier gebruikelijk om in de kantines op campus te eten, waardoor er niet veel kookfaciliteiten zijn en zijn de supermarkten best wel duur. Maar daar ga ik mijn weg nog wel in vinden.

Nu ben ik een beetje afgedwaald: ik was vandaag voor het eerst in mijn permanente hostel en daardoor kreeg ik weer even een stuk meer vertrouwen in mijn tijd hier: het is een heel mooi hostel, vlakbij het metro station, met 3 keer per week gezamenlijke diners en ook leuke clubs als filmclubs. De vrouw die ons de introductie gaf (de “Associate Master & Dean of General Education”) is Amerikaans en het leek allemaal wat moderner, toegankelijker en westerser (toch fijn om de culture shock een beetje terug te dringen). 2 keer per semester zijn er “High Table Dinners”: een soort Harry Potter-stijl diners, waar je in nette kleding en de toga van Morningside College naartoe moet en belangrijke professoren speeches geven – dit lijkt me wel heel grappig om mee te maken.

Vanavond hebben we een welcome dinner met alle 600+(!) uitwisselingsstudenten – een authentiek Chinees diner, waar kippen met kop en al geserveerd worden… Morgen verhuis ik naar mijn permanente hostel, daar heb ik heel erg zin in, onder andere omdat ik dan eindelijk mijn koffer kan uitpakken (en niet langer in een stapelbed slaap)!

Gisteren ben ik naar de IKEA geweest om een kussen, beddengoed en kommen te kopen (dat soort dingen zijn niet aanwezig in het hostel) en de goedkope dekbedden waren zo goed als op. Het moet toch ook lachen zijn voor het IKEA personeel – die duizenden uitwisselingsstudenten van verschillende universiteiten in Hong Kong die daar elk semester hun beddengoed komen kopen :).

De foto’s hieronder, op volgorde: (1) rijst met… dat weet ik eigenlijk niet – het was best lekker, (2) en (3) het prachtige zwembad op campus (met uitzicht!), (4) waarom ik zo graag in mijn permanente hostel mijn koffer wil uitpakken, (5) en (6) een tripje naar de Hong Kongse IKEA, (7) enorme fles douchegel (0,75 liter – de kleinste die ik kon vinden), (8) en (9) het uitzicht vanaf voor Morningside College, (10) regenachtige dagen op campus.

1 comment

  1. Super leuk hoor, al die foto’s. Het klinkt al een beetje alsof je je draai begint te vinden.
    Geniet lekker verder daar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *