Amsterdam University College

Afgelopen zaterdag ben ik naar de open dag geweest van Amsterdam University College (AUC). Omdat ik niet helemaal zeker ben of de opleiding die ik doe helemaal iets voor mij is, heb ik besloten (mede d.m.v. deze blog) mijn blik wat te verruimen. AUC is een serieuze kandidaat. Iets te serieus naar mijn mening: ik had liever minder om over na te denken en meer om weg te strepen. Maar het is ook leuk en goed om kritisch te blijven kijken naar wat ik wil en wat ik doe, en nu speelt AUC daar ook een rol in.

AUC (en ik) in een notendop:
AUC is een exclusieve opleiding: rond de 300 van de rond de 1300 aanmeldingen worden geaccepteerd.
AUC is kleinschalig: er wordt lesgegeven in groepen van maximaal 25 studenten. Dit is iets wat mij erg aanspreekt, omdat je zo meer de diepte in kunt en meer de discussie aan kunt gaan.
AUC is een brede opleiding (Liberal Arts and Sciences), waarbij je een hoofdrichting kiest, en nog een heleboel vakken hieromheen kiest en krijgt. (Met de precieze structuur zal ik je niet vermoeien). Dit spreekt mij ook erg aan: ik ben zeer breed geïnteresseerd en georiënteerd en vind het geweldig om een bepaalde kwestie vanuit verschillende oogpunten te kunnen bediscussiëren.
AUC is een intensieve opleiding: mijn eerste semester halen terwijl ik zeer weinig doe en veel colleges mis, zit er dus (waarschijnlijk) niet in. Dat de moeilijkheidsgraad hoger is, is zeker iets voor mij. Het extra aantal uren ben ik echter nog niet over uit. Ik heb nu een extra tijd voor extra projecten als Onderwijslab en mijn – net opgestarte – bedrijf: We Young Folks
AUC wordt gegeven in het Engels. Ik wil later graag internationaal dingen gaan doen – super dus.
– Met deze kleinschaligheid en exclusiviteit gaan regels gemoeid. Regels waarvan ik niet zeker weet of deze bij mij passen. (Zoals maar een bepaald aantal colleges mogen missen). Uiteraard houdt elke opleiding echter zijn nadelen en hier is ook niets mis mee. Daarnaast: als de colleges interessanter zijn, is dit wellicht geen enkel probleem meer.

Al met al: een hoop om over na te denken. Wat natuurlijk ook meespeelt: verhuizen, een extra jaar studeren, een risico nemen, etc.