Vervolg vragen aan Morris Oosterling

Morris was de eerste over wie ik een #vragenaan bericht schreef. Ik vroeg hem of hij blij wordt van wat hij doet, wat voor hem het belangrijkst was om te komen waar hij nu is en waar hij zichzelf zag op achttienjarige leeftijd. (Lees hier het bericht terug). Hoewel zijn enthousiaste antwoorden inzichten opleverden, leidden ze ook tot meer vragen. Vragen over zijn tegenslagen – of hij gelukkiger was geweest als hij een andere studie had gekozen. Vragen over zijn element en over zijn toekomstdromen. Morris is zo aardig geweest om ook deze vragen te beantwoorden, en wederom doet hij dit op zijn eigen, unieke manier.

Ik vraag hem of hij gelukkiger was geweest als hij andere keuzes had gemaakt, maar hij ziet dit niet zo zwart-wit: “Geluk en ongeluk zijn volgens mij twee zijden van de medaille die leven heet. Je hebt tegenslagen nodig om erachter te komen wat de mooie dingen in het leven zijn, waar je van kunt genieten en wat je wel wilt in het leven.” Aan zijn studieperiode zaten twee kanten: aan de ene kant was het een moeilijke periode, waarin hij weinig geïnspireerd was, aan de andere kant was het ook een periode van zelfreflectie en bezinning. Hij is erg gelukkig dat hij deze periode heeft gehad.

Wanneer ik hem vraag naar zijn toekomstdromen antwoordt hij, in samenspel met het antwoord op de vorige vraag, het volgende: “Veel mensen hebben het idee dat het leven zich wel kan en zal buigen naar hun eigen beelden en wensen van de toekomst, maar volgens mij zou je dat perspectief moeten loslaten. Acda en De Munnik verwoorden dat mooi: het leven is iets dat je overkomt, terwijl je zelf anders had gewild. Daarmee ontdoe je je volgens mij van dat leven in de toekomst en kun je bewuster stilstaan bij het nu en waar je nu voor wilt gaan. Ik weet niet waar ik over 10 jaar sta en wat ik dan doen, maar als ik mijn hart blijf volgen en in het nu stil blijf staan bij wat ik nodig heb, sta ik over 10 jaar vast ook op een mooie plek.” Zijn drijfveer blijft om de wereld, voor hem en voor anderen, een beetje beter te maken en daar heeft hij wel vertrouwen in. “En dat betekent niet dagelijks daarmee bezig zijn hoor, want ik ken genoeg luie dagen, gewoon omdat ik die nodig heb voor mezelf.”

Een echt antwoord op de vraag wanneer hij zijn element vond, geeft hij niet. Wel geeft hij tips om je element te vinden – heeft hij soms “The Element” geschreven ;)? Om je element te vinden, moet je volgens hem gewoon veel proberen. De kansen pakken die je aangeboden krijgt. In de tussentijd doe je leuke dingen met leuke mensen, die je op zijn tijd weer inzichten geven. Daarbij geeft hij het advies om zo af en toe te reflecteren: “Neem de tijd om de dag door te nemen en te bedenken, wat heb ik gedaan, wat vond ik daarin leuk en wat heb ik daarin goed gedaan (vooral niet focussen op wat je niet goed doet, dan gaat zo veel positieve energie verloren!)? En je dan afvragen: zou ik dit volgende week weer willen doen, of niet? Zo leer je jezelf beter kennen en kun je kansen dus ook steeds beter herkennen.”