Vragen aan Robbert van der Pluijm

Robbert van der Pluijm. 24. Tweedegraads lerarenopleiding maatschappijleer in Tilburg. Huidig: Master Leren en Innoveren in Wageningen. Consultant op het gebied van ICT en innovatie bij IT-Workz. Lid Onderwijslab.

Robbert vertelt vol enthousiasme over zijn baan. Ook bij Onderwijslab gaan zijn ogen sprankelen als hij hoort of vertelt over een gaaf idee. Hij is ontzettend jong, maar heeft nu al (een van) zijn droomfunctie(s) bemachtigd. Ik vind hem inspirerend en wilde graag het verhaal achter deze enthousiaste persoon horen.

Het draait in dit bericht om de volgende vragen:

  1. Als je jezelf volgende week elke dag af zou vragen of je gaat doen wat je zou willen doen, wat is hierop dan het antwoord en waarom?
  2. Wat is voor jou het belangrijkst geweest om te komen waar je nu bent?
  3. Waar zag jij jezelf op je achttiende op deze (je huidige) leeftijd (en ben je daar nu)?

Laten we beginnen bij de eerste vraag; het heden. Zijn antwoord begint al leuk: “Mijn eerste reflex om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het ‘openklikken’ van m’n werkagenda. Zou dat iets betekenen?” Vervolgens krijg ik eerst een “politiek correct” antwoord en later een persoonlijk antwoord. In beide gevallen is het antwoord “ja”. Het persoonlijke antwoord is voor mij het belangrijkst en zegt meer over hem als persoon: “Ik kan volgende week gaan doen wat ik zou willen doen omdat ik niets liever doe dan anderen inspireren en enthousiasmeren, en dat het liefst met een goed verhaal. Het één maakt het andere makkelijker, zeg maar. Ik vecht voor m’n plekje, neem m’n verantwoordelijkheid en wil beter worden. En volgende week zit het weer vol met dagen waarop ik dat kan doen. Beter worden in wat ik het liefste doe.”

Om te komen waar hij nu is, was zijn drijfveer voor hem het belangrijkst. Daar kan ik, voor zover ik hem ken, luidkeels mee instemmen. Opmakende uit de verhalen over ho hij bij Onderwijslab kwam, is er niet om zijn drijfveer heen te komen. Toen Robbert zijn interesse toonde in Onderwijslab, was men in eerste instantie wat terughoudend, omdat er al iemand met ICT kennis was in Onderwijslab. Toch zit Robbert sindsdien bij Onderwijslab. Waarom? Zijn drive: “Het belangrijkste is de drive die ik altijd heb gehad om mezelf te blijven prikkelen – op intellectueel, sociaal en sinds een jaartje of twee ook op sportief gebied. Of ik nu aan een masterstudie Leren en Innoveren begin, mijn keuzeproces op een luchtige manier deel met vrienden in de kroeg of over een stormbaan vlieg, die prikkel moet er zijn. Het maakt je flexibel, scherp en van (meer)waarde voor anderen. Je hebt dan de discipline en kracht om – als het nodig is – net een stapje verder te gaan voor je werk of relaties. Natuurlijk krijg je niet altijd wat je wil, maar voel me heel vaak een lucky bastard. En zoals ze in het voetbal zeggen; geluk dwing je af.”

Op zijn achttiende zag hij zichzelf als gedreven MBO-docent, die een actieve rol speelt in zijn team. Vandaar dat hij de keuze maakte om een tweedegraads lerarenopleiding maatschappijleer te volgen in Tilburg. Daarnaast sprak politiek hem aan en lonkte hij naar de gemeentelijke politiek toen hij begon met lesgeven. Dit is niet helemaal waar hij nu is, maar dat vindt hij niet erg: “Ik stel me op een bepaalde manier op en prikkel mezelf; dan gebeuren er dingen. Na een tijdje lesgeven kwam mijn huidige werkgever voorbij met een mooi aanbod; bezig zijn met onderwijsvernieuwing, voor MBO en VO in heel Nederland (en beetje daarbuiten). Prachtige kans. Gepakt. Lucky bastard, again.”

Inderdaad, hij is een lucky bastard. Maar of het nou zoveel met geluk te maken heeft, ben ik niet zeker van. Met zo’n drijfveer kun je haast niet anders dan een lucky bastard zijn.

Ook hier resteren er vragen. Hij komt door zijn instelling en enthousiasme op plekken terecht waar hij kan doen wat hij leuk vindt. Maakt het daarbij uit wat voor opleiding je doet of wat voor diploma je hebt? Of kom je sowieso wel op die plekken terecht? Ofwel: denk je dat als je doet waar je blij van wordt, je altijd op de plek terecht komt waarop je gelukkig bent en tot je recht komt? En: waar zie je jezelf over 10 jaar?