Open dag Universiteit Utrecht

Afgelopen zaterdag bezocht ik de open dag van Universiteit Utrecht. Ik ben naar de informatiesessies van Rechtsgeleerdheid (Utrecht Law Collge) en Liberal Arts and Sciences geweest. Over beide voorlichtingen kan ik niets anders zeggen dan dat ze erg… bijzonder waren.

De mevrouw van Rechtsgeleerdheid had een duidelijke voorkeur voor het honours program binnen rechtsgeleerdheid: Utrecht Law College. Dit is de eigenlijk de opleiding voor serieuze studenten. Wat de studenten “gewoon” rechtsgeleerdheid (ze had het steeds over de “reguliere opleiding”; ik had niet gedacht dat je dat negatief kon laten klinken) doen, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Maar dat terzijde. Hoewel Utrecht Law College mij aanspreekt, is dit geen reële optie. Studenten aan het Utrecht Law College beginnen het eerste jaar en vormen vanaf dan een hechte “community”. Omdat ik al een jaar rechten achter de rug heb, zou ik vanaf het tweede jaar instromen en kan ik niet studeren aan Utrecht Law College. Overnieuw beginnen is dan wel erg zonde, zeker omdat rechten niet mijn absolute droomstudie is. Rechtsgeleerdheid lijkt mij niets, omdat ik de indruk krijg dat de universiteit alles investeert in het Utrecht Law College. Bovendien wil ik graag internationaal recht studeren, en dit is niet (goed) mogelijk in Utrecht.

Bij de voorlichting van Liberal Arts and Sciences (een studie waarbij je een hoofdrichting kiest, maar je daarnaast breed oriënteert met verschilende vakken) ben ik binnen tien minuten weggelopen. Heel slecht, maar na de eerste zin werd al duidelijk dat dit niet de studie voor mij is. De mevrouw die de voorlichting gaf zei in principe dat Liberal Arts and Sciences een University College is voor niet-excellente, niet-ambitieuze studenten. Streep erdoor dus.

Daarmee is Utrecht voor mij definitief van de baan. Utrecht is altijd mijn droom/ideaalstad geweest om te studeren. Ik denk echter niet dat de universiteit (voor mij) de goede kant op gaat. Een opleiding is toch wel heel belangrijk. Niet alleen dat je er iets mee zou kunnen, maar vooral dat je deze leuk vindt. Dit zie ik voorlopig niet gebeuren in Utrecht. Helaas.