Fijne feestdagen vanuit Hanoi, Vietnam!

Terwijl ik dit bericht schrijf in mijn notitieboekje zit ik in Cong Caphe in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, waar je de lekkerste kokos-koffie shakes kunt drinken (je denkt nu misschien: kokos-koffie shake, dat klinkt niet heel appetijtelijk – nou je weet niet wat je mist totdat je het geprobeerd hebt! De koffiecultuur in Vietnam is op zichzelf eigenlijk al een blogpost waard, maar ik zal je verder niet vermoeien met mijn obessie voor gekke koffie(tentjes) ;)).

Vandaag is mijn tiende en op een-na laatste dag in Vietnam en vanavond is kerstavond. Het is ontzettend gek om met deze dagen niet thuis te zijn (ik heb tijdens kerst nog nooit rondgelopen op sandalen en met blote benen bijvoorbeeld, haha). Maar ik vind het vooral raar om niet met mijn familie te zijn en dit jaar niet mee te doen aan onze tradities – vooral het op kerstavond rondlopen en koffiedrinken op Schiphol, om te zien hoe de wereld tijdens kerst tot een stilstand komt, maar tegelijkertijd ook door draait.

Tot nu toe was Vietnam een avontuur, inclusief nooit kunnen oversteken door alle gestoorde motorrijders, bijna-gevechten met taxichauffeurs, bedbugs, ritjes in een publieke bus zittende naast een olievat terwijl tientallen Vietnamese vrouwen ongetwijfeld nekblessures opliepen van het ons de hele (45 minuten durende) weg aankijken en veel gek en geweldig eten (en koffie!).

We begonnen in Hanoi, waar Johanna al een paar dagen was toen ik aankwam, en vertrokken na een paar dagen naar het prachtige Halong Bay, welke ik niet kan beschrijven in woorden, maar alleen in foto’s. Het komen naar de haven vanaf waar we de boot zouden nemen is al best een avontuur, met 4 uur in een shuttlebus die niet gemaakt is voor Nederlands-lange benen, en die niet echt stopt maar waar je gewoon een soort van in springt terwijl de deur van de rijdende bus open wordt gezwaaid (zoals dat lijkt te gaan met alle bussen hier). In Ha Long Bay brachten we 2 dagen (1 nacht) door op een boot (met eten zo vies dat je het echt niet wilt weten en bedlakens met zoveel vlekken dat je ze niet meer kon tellen), varend langs de honderden indrukwekkende eilanden. We zagen een enorme grot en hebben zelfs gekayakt. Een heel bijzondere ervaring!

Toen waren we nog een nachtje terug in Hanoi (in het noorden) voordat we vertrokken naar Da Nang en Hoi An in centraal Vietnam. Hoi An is een oude plaats en één van de enige plaatsen in Vietnam waar het verkeer nog niet heeft toegeslagen en er alleen voetgangers zijn in de binnenstad (in alle andere plaatsen is het één grote verkeerschaos zonder regels met een orkest van toeters). Hoi An is een prachtige plaats, dat ‘s avonds verlicht en versierd is met lampionnen. Één van de dingen waarom Hoi An bekend staat is het enorme aantal kleermakers, waar je jouw ideale jurk, broek, of wat je je maar kunt bedenken, kunt laten maken, helemaal op maat, wat echt een ervaring is. Dit moest ik natuurlijk proberen! Dus liet ik een zomerjurkje en een smoking met blouse naar mijn ontwerp maken voor een bedrag waarvoor je bij de Zara nog niet een pak kunt kopen. Na 4 fittings paste alles eindelijk zoals ik wilde en was ik helemaal blij – wat vind je? 🙂

Gisteren stapte ik op mijn zevende vliegtuig sinds ik in Augustus vertrokken ben, terug naar Hanoi, om hier kerstavond en eerste kerstdag door te brengen. We laten ons lekker in de watten leggen met een luxe hotel met ontbijt en massage, in totaal voor een bedrag waar je in Nederland misschien net van uit eten kunt. Je bent in Vietnam letterlijk miljonair: 1.000.000 Vietnamese Dong is zo’n 40 euro en voor avondeten (buiten de deur) betaal je zo’n 35.000-90.000 Vietnamese Dong (1,40-3,70 euro). We hebben kleine (want het moet allemaal ook weer mee terug kunnen, natuurlijk) cadeautjes voor elkaar gekocht op de lokale markt hier.

Morgen vlieg ik voor zo’n anderhalve dag terug naar Hong Kong, om in te pakken voor mijn vervolgavonturen in India en afscheid te nemen van mijn (t)huis de afgelopen 4+ maanden. Fijne feestdagen allemaal! Tot over iets meer dan 5 weken (en waarschijnlijk al eerder met een blogpost vanuit India)!

(Sorry even geen mooie fotogalerij dit keer, en misschien wat gedraaide foto’s – dat lukt niet echt vanaf mijn telefoon).

2 comments

  1. Fijne kerst daar in het verre land!
    Ik miste je blogs maar vanmorgen hoorde van Bas dat je druk met reizen bent .
    En zowaar gelijk toch een geweldige reisbeschrijving.
    Heel veel liefs en geniet van alles om je heen.
    Oma

  2. Mooi verhaal en mooie foto’s! Hele fijne feestdagen en heel veel (yoga) plezier in India!

    Dikke kus Jakolien

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *